در گذر زمان، رویکردهای مختلفی نسبت به نوآوری و فرایند آن ارائه شده است. از رویکرد خطی تا رویکرد نظام نوآوری. پریز و همكاران، هفت نسل نوآوری از فشار فناوری تا شبکه نوآوری بسطیافته را به ترتیب زمانی به شكل زیر دستهبندی كردهاند.
نسل هفتم نوآوری، «شبكه نوآوری بسطیافته» نامیده شده است كه تركیبی است از مدلهای شبكهای و نوآوری باز. در نسل هفتم، مدلهای نوآوری باز و شبكهای با هم تركیب میشود و شبكه نوآوری یكپارچه ایجاد میشود. بر اساس مدلهای این نسل نوآوری، همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، بنگاهها در راستای بهرهبرداری كامل از مفاهیم نوآوری باز باید «شبكههای یكپارچه دانش» را برای پشتیبانی از «زنجیره تأمین دانش نوآوری» ایجاد كنند.
در نسل هفتم نوآوری، فرایند نوآوری به دو مرحله پیش از رقابت و رقابتی تقسیم میشود. در مرحله پیش از رقابت، دامنه دانش، دامنهای عمومی و در اختیار همه شركتها است. در دامنه رقابتی، تا مرحله تولید محصولات و ایجاد فرایندها، دانش خصوصی و در مرحله عرضه محصول به بازار و كسب ارزش از آن، دامنه دانش كاربر مطرح میشود. در این مدل، زنجیره تأمین دانش، خروجیهای آن و منابع و بازیگران عرصه دانش در هر مرحله مشخص شده است. بر اساس این مدل، شبكه یكپارچه دانش كه بازیگران و ارتباطات آنها را سازماندهی میكند، پشتیبان زنجیره تأمین دانش است.
منابع:
Preez Niek D du, Louw Louis, Essmann Heinz, 2006, An Innovation Process Model for Improving Innovation CapabilitLy, Journal of High Technology Management Research, pp.1-241
Preez Niek D du, Louw Louis, 2008, A Framework for Managing the Innovation Process, Portland International Conference on Management of Engineering & Technology (PICMET), 2008