بر اساس گزارشهای هریتیج از سال ۱۹۹۵ رابطه مثبت و معنادار میان آزادی اقتصادی و بهبود بلندمدت عملکرد اقتصادی و توسعه کشورها وجود دارد.
بنیاد هریتیج در سال ۲۰۱۸، ۱۸۰ کشور جهان را بر اساس شاخص آزادی اقتصادی و در پنج گروه آزاد (Free) ، غالباً آزاد (Mostly Free) ، نسبتاً آزاد (Moderately Free) ، غالباً غیر آزاد (Mostly Unfree) و عقبمانده (Repressed) رتبهبندی کرده است. در این رتبهبندی کشورهای هنگکنگ (امتیاز ۹۰٫۲)، سنگاپور (۸۸٫۸)، نیوزلند (۸۴٫۲)، سوئیس (۸۱٫۷)، استرالیا (۸۰٫۹) و ایرلند (۸۰٫۴) در گروه کشورهای آزاد و کشورهایی نظیر کره شمالی (۵٫۸) و ونزوئلا (۲۵٫۲) در گروه کشورهای عقبمانده از لحاظ آزادی اقتصادی جای گرفتهاند.
شهروندان کشورهای آزاد، طول عمر و درآمد بالاتری دارند و از استانداردهای بالاتر زندگی مانند بهداشت و آموزش عالی بهرهمند شدهاند. این کشورها بازار آزادتری دارند و از لحاظ شاخصهایی مانند علم و فناوری و توسعه نیروی انسانی از وضعیت مناسبتری برخوردارند.
در رتبهبندی سال ۲۰۱۸، «بیش از نیمی از کشورهای بررسیشده» به سطحی بالاتر از شاخص آزادی در مقایسه با سال ۲۰۱۷ دست یافتهاند و تولید ناخالص داخلی این کشورها نسبت به کشورهایی که با کاهش این شاخص مواجهه بودهاند، افزایش بیشتری نشان میدهد.
ایران با امتیاز ۵۰٫۹ در جایگاه ۱۵۶ در این رتبهبندی قرار گرفته است و شاخص آزادی اقتصادی کشور نسبت به سال ۲۰۱۷ ، ۰٫۴ درصد افزایش داشته است.
رتبهبندی کشورهای جهان در سال ۲۰۱۸ در جدول زیر مشاهده میشود.