«چه کسی تأمین مالی نوآوری را انجام خواهد داد؟» این سؤال مهم، موضوع اصلی گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۰ (GII 2020) است، که به زودی منتشر خواهد شد.
در راستای ارتقای کارآفرینی و رشد اقتصادی، دغدغه اصلی کسبوکار و سیاست در قرن ۲۱، بهترین روش تأمین مالی نوآوری است و آرمانهای تأمین مالی نوآوری در تلاطم فردی و اقتصادی ناشی از همهگیری کرونا بیشتر تحت فشار قرار گرفته است.
برای سرمایهگذاران، تأمین مالی تحقیق و توسعه، فناوریهای نوین، شرکتهای نوپا، افزایش مقیاس شرکتها، توسعه نشانهای تجاری یا مدلهای کسبوکار، بسیار پرریسک است. دستیابی به بخش عمدهای از منابع به صورت پیشینی لازم است، درحالیکه دستیابی به محصول و بازگشت مالی با عدم قطعیت مواجه است. برای تأمینکنندگان منابع مالی، تأمین سرمایه برای شرکتهای نوپا در ازای افزایش مقیاس، میتواند به شکست بازار منجر شود. از سوی دیگر، برای نوآوران، تلاش برای جذب منابع مالی با عدم قطعیت روبهرو است. این امر بهویژه زمانی اهمیت مییابد که آنها وثیقهای غیر از ایدهها یا داراییهای ناملموس خود ندارند.
نبود منابع مالی ـبه دلیل نقصان بازار سرمایه یا هر دلیل دیگریـ به سرمایهگذاری ناکافی روی نوآوری منجر میشود. کمبود تأمین مالی و سرمایه ریسکی، در اقتصادهای توسعهیافته و در حال توسعه، دغدغهای مهم است. درعینحال، به تازگی تمایل به تأمین مالی نوآوری نیز ایجاد شده است، برای مثال از طریق بازیگران جدیدی مانند سازمانهای غیرانتفاعی، صندوقهای عالی رفاه، افراد ثروتمند و مشهور. همچنین، صندوقها و بازارهای جدید تأمین مالی نوآوری در حال ظهور است، بهویژه در اقتصادهایی با درآمد متوسط.
تصویر بیانشده، نشاندهنده وضعیت در ابتدای سال ۲۰۲۰ است. با توجه به مواجهه جهان با فاجعه ناشی از همهگیری کرونا، وضعیت فعلی تأمین مالی نوآوری به سرعت در حال تغییر است. با توجه به اینکه عموم مردم جهان منتظر درمانها و واکسنهای نوآورانه جدید هستند، ارزیابی تأمین مالی نوآوری بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است. گزارش GII 2020 با بررسی تحول سازوکارهای موجود تأمین مالی و با توجه به پیشرفتهای ایجادشده و چالشهای موجود، وضعیت تأمین مالی نوآوری را تبیین خواهد کرد:
- سازوکارهای سنتی تأمین مالی نوآوری که در این گزارش پوشش داده شده است شامل برنامههای پشتیبانی دولتی، سرمایهگذاری خاص بنگاه روی نوآوری و سازوکارهای بازارمحور است که نوآوری را هدف قرار میدهند، مانند وامها، سهام خصوصی و سرمایهگذاری خطرپذیر.
- سازوکارهای جدید بررسیشده شامل سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی، صندوقهای عالی رفاه، بازار داراییهای فکری، تأمین مالی خرد، تأمین مالی جمعی و راهحلهای فناورانه است.
سؤالات کلیدی که گزارش GII 2020 به آنها پاسخ خواهد داد، به شرح زیر است:
- وضعیت تأمین مالی نوآوری در حال حاضر و در آینده چگونه است، بهویژه با توجه به بحران کنونی سلامت و اقتصاد؟
- منابع سنتی سرمایه ریسکی، مانند سرمایهگذاری خطرپذیر، چگونه متحول میشود؟
- بازیگران و سازوکارهای جدید چه نقشی ایفا میکنند و آیا به غلبه بر شکستهای بازار کمک میکنند؟
- تفاوت بین کشورها چیست و آیا شکاف تأمین مالی نوآوری در تعمیق شکاف نوآوری جهانی میان کشورها نقش دارد؟
- چگونه تضمین میکنیم ساوزکارهای تأمین مالی، از توسعه زیستبوم نوآوری فراگیر پشتیبانی میکند.
محتوای گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۰، به محض انتشار، در نوشتههای بعدی، بررسی و تحلیل خواهد شد.