گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۰، امروز ۲ سپتامبر ۲۰۲۰ (۱۲ شهریور ۱۳۹۹) با تمرکز بر سؤال کلیدی «چه کسی تأمین مالی نوآوری را انجام خواهد داد؟» منتشر شد. همانطور که در نوشتار پیشین وعده داده شده بود، تحلیل این گزارش، در این مطلب و مطالب بعدی ارائه میشود.
در گزارش GII 2020، عملکرد نوآوری ۱۳۱ کشور جهان با استفاده از ۸۰ زیرشاخص بررسی و مقایسه شده است. ایران که در سال ۲۰۱۹ در جایگاه ۶۱ جهان قرار گرفته بود، در سال ۲۰۲۰ با ۶ پله تنزل، در جایگاه ۶۷ جهان قرار گرفته است. در گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۰، ردهبندی کشورها به تفکیک منطقه و سطح درآمدی نیز ارائه شده است. ایران در میان کشورهای دارای درآمد متوسط به بالا در جایگاه ۱۹ و در میان کشورهای منطقه آسیای مرکزی و جنوبی، پس از هند، در جایگاه ۲ قرار گرفته است (شکل).
در گزارش GII 2020، از ۸۰ زیرشاخص در قالب ۷ رکن (۵ رکن مربوط به شاخصهای ورودی و ۲ رکن مربوط به شاخصهای خروجی) برای محاسبه امتیاز و رتبه کشورها استفاده شده است. ایران، از نظر شاخصهای ورودی در جایگاه ۹۰ و از نظر شاخصهای خروجی در جایگاه ۵۰ قرار گرفته است. بدترین رتبه در میان ارکان ورودی مربوط به «نهادها» (۱۲۰) و بهترین رتبه مربوط به «سرمایه انسانی و پژوهش» (۴۶) است. در میان ارکان خروجی نیز، بهترین رتبه مربوط به «خروجیهای خلاق» (۴۸) است.
در میان زیرشاخصهای بررسیشده، بهترین رتبهها مربوط به «نشان تجاری» (۱) (در رکن خروجیهای خلاق) و «دانشآموختگان علوم و مهندسی» (۳) (در رکن سرمایه انسانی و پژوهش) و بدترین رتبهها مربوط به کیفیت رگولاتوری (۱۲۹) (در رکن نهادها)، نرخ تعرفه (۱۲۹) (در رکن پیچیدگی بازار) و سهولت شروع کسبوکار (۱۲۸) (در رکن نهادها) است.
بررسی گزارش ۲۰۲۰ نیز مانند گزارش سالهای قبل، نشاندهنده وضعیت نسبتاً مناسب کشور در خروجیهای نوآوری و وضعیت نامناسب در ورودیهای نوآوری است. در سال ۲۰۲۰، در مقایسه با سال قبل، تمامی رکنها، به جز پیچیدگی کسبوکار با تنزل رتبه مواجه بوده است.
در مطالب بعدی، بررسی و تحلیل سایر ابعاد گزارش ارائه خواهد شد.
برای دانلود گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۰، اینجا کلیک کنید.