با شیوع ویروس کرونا، رهبران کسبوکارها با شرایط بحرانی بیسابقهای مواجه شدند که آنها را به تدوین راهبردهای جدید، چرخش کسبوکار، تطبیق با شرایط و تغییر روش کاری کسبوکار وادار کرد. در همین راستا، مؤسسه گارتنر، در گزارشی با شناسایی روند فناوریهای راهبردی ۲۰۲۱، فرصتهای پیش روی کسبوکارها در شرایط کنونی و راهکارهای متمایزسازی و پیشی گرفتن از رقبا را معرفی کرده است.
این روندهای فناوری، بر یکدیگر اثر میگذارد و در کنار هم انعطافپذیری و تابآوری سازمان طی پنج سال آینده را امکانپذیر میسازد. روند فناوریهای راهبردی در قالب سه مضمون اصلی ارائه شده است:
- محوریت افراد: اگرچه همهگیری کرونا نحوه تعامل افراد با سازمانها را تغییر داده است، همچنان افراد در مرکز همه کسبوکارها جای دارند و برای فعالیت در دنیای امروز کسبوکار، به فرایندهای دیجیتال نیاز دارند.
- استقلال مکانی: کووید ۱۹، مکان حضور فیزیکی کارکنان، مشتریان، تأمینکنندگان و زیستبومهای سازمانی را تغییر داده است. پشتیبانی از این نسخه جدید کسبوکار به تغییر فناوری در حوزه استقلال مکانی نیاز دارد.
- ایجاد تابآوری: همهگیری یا رکود، باعث ایجاد ناپایداری در جهان میشود. سازمانهایی که خود را با شرایط تطبیق دهند، در ناملایمات مختلف دوام خواهند آورد.
در ادامه مروری داریم بر فناوریهای هر مضمون:
-
محوریت افراد
- اینترنت رفتارها (IoB): اینترنت رفتارها، «گرد و غبار دیجیتال» را از منابع مختلف زندگی افراد میزداید و نهادهای عمومی و خصوصی میتوانند از این اطلاعات برای تأثیرگذاری بر رفتار افراد استفاده کنند. این داده ها از منابعی مانند مشتریان تجاری تا رسانههای اجتماعی، تشخیص چهره و … به دست میآید و اینترنت رفتارها میتواند با ترکیب این دادهها اطلاعات و بینش مناسبی نسبت به افراد ایجاد کند و بر تغییر رفتار آنها تأثیر بگذارد.
- راهبرد تجربه جامع: تجربه جامع، با ترکیب حوزههای مجزای تجربه مشتری، تجربه کارکنان و تجربه کاربری، تجربه کلی بهتری را برای همه طرفین ایجاد میکند. این راهبرد در کنار بهینهسازی تجربه همه افراد، فرصتی عالی برای متمایزسازی سازمان از رقبا ایجاد میکند و به سازمانها در شناسایی فعالیتهای جدیدی کمک میکند که میتوانند در راستای بهبود تجربه انجام دهند.
- رایانش برای ارتقای حریم شخصی: دربردارنده سه نوع فناوری است که از دادههایی که برای پردازش امن دادهها و تحلیل دادهها به کار میروند، محافظت میکند و امکان به اشتراکگذاری ایمن دادهها در محیطهای غیرقابل اعتماد را فراهم میکند: ۱) ایجاد محیطی معتمد که میتوان در آن دادههای حساس را پردازش یا تحلیل کرد (رایانش محرمانه). ۲) پردازش و تحلیل دادهها به صورت غیرمتمرکز بر مبنای یادگیری ماشینی متعهد و یادگیری ماشینی با حفظ حریم خصوصی. ۳) تبدیل دادهها و الگوریتمها پیش از پردازش یا تحلیل؛ شامل حریم خصوصی تفاضلی، رمزنگاری همگن، محاسبات امن چندجانبه، اثبات با دانش صفر و بازیابی اطلاعات خصوصی.
-
استقلال مکانی
- فضای ابری توزیعشده: فضای ابری توزیعشده، امکان دسترسی به فضای ابری در مکانهای فیزیکی مختلف را فراهم میکند. شرکتهای ارائهدهنده خدمات فضای ابری، مسئولیت عملیات، نگهداشت و تکامل خدمت را بر عهده دارند و اجرای آن را در مکان فیزیکی مدنظر مشتری انجام میدهند. این امر به رفع مشکلات تأخیر شبکه و نیز حفظ حریم خصوصی و نگهداری برخی دادهها در مکان فیزیکی خاص کمک میکند.
- اجرای عملیات در هر مکانی: یک مدل عملیاتی فناوری اطلاعات که برای پشتیبانی از مشتریان در هر مکانی، فعالیت کارکنان در هر مکانی و مدیریت گسترش خدمات کسبوکار در زیرساخت توزیعشده طراحی شده است. مدل این نوع عملیات، «اول دیجیتال، اول فعالیت از راه دور» است، اما فقط به معنای دورکاری نیست. ایجاد تجربه دیجیتال بینقص و مقیاسپذیر مستلزم تغییر در زیرساخت فناوری، الگوهای مدیریتی، سیاستهای امنیتی و حاکمیتی و مدل تعامل کارکنان و مشتریان است. پنج مؤلفه اصلی این فناوری عبارت است از: همکاری و بهرهوری؛ دسترسی امن از راه دور؛ زیرساخت ابری؛ پایش و کمیسازی تجربه دیجیتال؛ خودکارسازی برای پشتیبانی عملیات از راه دور.
- شبکه امنیت سایبری: رویکرد معماری توزیعشده برای کنترل امنیت سایبری به صورت منعطف، مقیاسپذیر و قابل اطمینان است. کووید ۱۹ روند موجود در زمینه قرارگیری داراییها و دستگاهها در خارج از مرزهای فیزیکی سنتی سازمان را تسریع کرده است. شبکه امنیت سایبری، امکان دسترسی امن افراد یا اشیا به داراییهای دیجیتال و استفاده از آنها را فراهم میکند.
-
ایجاد تابآوری
- کسبوکار هوشمند تجزیهپذیر: ازآنجاکه سازمانها طی سالهای گذشته روی کارایی متمرکز شده بودند، بسیاری از فرایندهای کسبوکار آنها در مواجهه با بحرانهایی مانند کووید ۱۹، شکننده است و نمیتوانند به سرعت خود را با شرایط تطبیق دهند. رهبران کسبوکارها باید معماریای را طراحی کنند که امکان دسترسی بهتر به اطلاعات را فراهم کند؛ این اطلاعات را با بینشی جدید تکمیل کند؛ تجزیهپذیر و پیمانهای باشد و به محض تصمیمگیری، امکان واکنش به شرایط را داشته باشد. در این راستا، فرایند تصمیمگیری باید تغییر کند و روی افزایش استقلال و تقویت تصمیمات متمرکز شود. معاونان فناوری اطلاعات باید نقش مشاوران راهبردی مدیرعامل و هیأت مدیره را ایفا کنند و به آنها نشان دهند که این انعطافپذیری کلید کسبوکار تجزیهپذیر آینده آنان است.
- مهندسی هوش مصنوعی: بدون مهندسی هوش مصنوعی بسیاری از سازمانها در پیشبرد پروژههای مرتبط به مراحل بعد از اثبات مفهوم و نمونهسازی شکست خواهند خورد. راهبرد پابرجای مهندسی هوش مصنوعی، باعث ارتقای عملکرد، مقیاسپذیری، تفسیرپذیری و قابلیت اعتماد مدلهای هوش مصنوعی خواهد شد.
- فراخودکارسازی: فرایندی است که طی آن کسبوکارها، فرایندهای کسبوکار و فناوری اطلاعات را تا حد ممکن با استفاده از ابزارهایی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، نرمافزار رویدادمحور، خودکارسازی فرایند روباتیک و سایر ابزارهای خودکارسازی وظایف و فرایندهای تصمیمگیری، خودکار میکنند. در دنیای دیجیتال کنونی، رهبران کسبوکار برای سرآمدی عملیات دیجیتال تلاش میکنند و این فضا با شیوع کووید ۱۹ تشدید شده است. فراخودکارسازی کلید سرآمدی عملیات دیجیتال و تابآوری عملیاتی سازمانها است. در این راستا، سازمانها باید وظایف و فرایندها را خودکار کنند و خودکارسازی بین حوزههای عملیاتی مختلف را هماهنگ با هم پیش ببرند.
منبع: Burke Brian, 2020, Top Strategic Technology Trends for 2021, [Internet], Available at: linkpost.ir/top-tech-trends